måndag 15 oktober 2007

Våra nya svenskar

Många är dom som har åsikter om våra nya svenskar. Det finns gott om fördomar, okunskap och allmän brist på kompetens och respekt för andra människor.

Vad folk inte tänker på är att dessa människor, som tar sig till Sverige oavsett om det är legalt eller illegalt, är "toppen på isberget", så att säga. Det är inga slöfockar, slas-hasar och övriga löshäng som mobiliserar sin familj att packa säcken för ett liv i det nya landet.

Vad gör den svenska byråkratin för dessa välutbildade och alltid mycket motiverade individer? Med stora ord hälsas de välkomna till det nya landet. Men där byråkratin tar slut tar verkligheten vid. Den verklighet som dessa välutbildade individer möter är minsann inget föredöme!

Skjut av dom
Folk med okunskap och rasistisk läggning resonerar med en enkel arbetares förnuft. "De tar alla våra jobb" är en vanlig och etablerad förevändning mot att vi inte ska ta in fler invandrare till Sverige.

Exempel på denna hyckelteori lyder: "Om vi skjuter av en miljon invandrare, får vi då en miljon nya jobb?" På detta drastiska vis kan man peka på bristerna i detta uttalande. Givetvis blir det inte en miljon nya arbeten. Folk i sig skapar arbetstillfälle och detta stavas KONSUMTION.

Att Sverige tidigare (dock inte i skrivande stund) har haft problem med många arbetslösa har absolut inget med antalet invandrare att göra. Tvärt om! Kanske vi skulle öppna gränserna ännu mer för att på så vis råda bot på arbetslösheten? Intressant frågeställning!

En miljon nya svenskar skulle aldrig leda till en miljon arbetslösa!

Vänd på kartan
Många är skeptiska till att "invandrarna inte integreras ordentligt i det svenska samhället". Många (byråkrater) tycker att "svenska regler och svensk kultur bör råda överallt och i alla sammanhang".

Ett tanke experiment: Lek med tanken på att det skulle vara krig och elände i Sverige och fred och frid i området Iran/Irak. Många svenskar skulle fly till detta området. Om det då skulle finnas andra svenskar i där, skulle man då inte vilja bo nära dom?

Med denna enkla tankeövning kan man resonera att invandrare troligen trivs bättre i det nya landet om det samtidigt bor andra invandrare från samma område i deras närhet. Låt invandrarna själva bestämma om det är bra eller inte!

***
Sverige har mycket att lära om invandring. Man kan ju börja med att sluta hälsa alla välkomna för det är dom inte. Bara i teorin, inte i praktiken.

Inga kommentarer: