fredag 5 oktober 2007

En dement vision...

Här kan man läsa i SvD att "Dementa utgör fara i trafik". Här kan man läsa att det är "Svårt att ta körkort från dementa".

Här kan man läsa om målen med Nollvisionen.

Vän av ordning undrar, hur kan man ha en vision om noll döda i trafiken när dementa får köra bil? Det är givetvis inte förknippat med sunt förnuft... Möjligen med degig byråkrati.

Det finns två saker i trafiken som är extra viktiga:
1. Ögonkontakt
2. Avstånd

Klarar man av att hålla ögonkontakt och att hålla avståndet (i höga farter) till de övriga trafikanterna kan många olyckor undvikas eller minimeras.

Här kan man läsa om "Medicinska krav för att få körkortstillstånd". En skapligt lång och detaljerad lista! Som det är idag kan man få körkortet under sträng reglering, men sen är det fritt fram att bli både blind, döv och stum!

Mitt förslag till en bättre vision är att alla förare avlägger ett nytt förarprov var tionde år. Det skulle givetvis bli ramaskri bland alla duktiga bilförare i vårt långa land. Men om man nu är så duktig på att köra bil, varför då klaga?

Det kommer nya regler hela tiden och jag är helt säker på att många av de som haft sitt kort i 40 år skulle ha vissa problem med dagens teoriprov! Det skulle vara nyttigt och en intressant vision att sikta mot! :-)

Inga kommentarer: