måndag 8 oktober 2007

Därför reser sig Ukraina med rekordfart

Jag har med stort intresse tagit del av utvecklingen i Ukraina på plats. Efter ett antal resor kan jag skönja en sanning, en intressant sanning! Ukraina har sin historia. Den är närvarande, påtaglig och intensiv. Överallt luktar det Sovjet Unionen, polisstat och hysterisk superbyråkratisk pappers-lapps-nojja.

Ukraina arbetar underifrån. Man ska inte sticka under stol med att livet i Ukraina är hårt för många människor. Infrastruktur, vägar, hus, skolor, älderomsorg... mycket finns att önska! Trots dessa till synes aningen negativa fakta reser sig Ukraina ur den Sovjetiska misären in i framtiden i en sällan skådad fart!

Intressant fakta är att inflationen är hög. Man betalar 20-25 % i ränta på banken och man kan få 10% på insatt belopp. Ändå byggs det så det knakar i den före detta kornboden! Det finns främst två anledningar till det:

1. Ukrainas livsstil bygger på konsumtion
Även om man har dåligt med pengar i Ukraina, så gör man allt för att inte visa det. Man går alltid i nya fina kläder. Så... den dagen man får lite mer i plånboken så sätter man inte in dom på banken utan man sätter sprätt på pengarna direkt!

Givetvis till kläder, men gärna också till nya vitvaror, nytt kök, nytt badrum, med mera. I det gamla och slitna Ukraina finns det mycket att lägga pengarna på!

Nya butiker inom bygg, tv/elektronik och vitvaror finns över allt.

2. I Ukraina äter man ute oftare
I Ukraina finns restauranger, så kallade Kaffé. Här serveras inte bakelser, som i den svenska varianten. Här serveras allt från enklare och onyttig mat till ordentligt med husmanskost från det Ukrainska köket.

Man röker och dricker i stora mängder. Framför allt, man vistas ute! Bara detta skapar arbetstillfällen!

***
Dessa två anledningar gör att Ukraina på några få år reser sig från att vara ett u-land i Sovjetskuggan till att bli ett i-land med EU och Europa på kornet. Den ekonomiska utvecklingen i Ukraina är extrem, fenomenal och kanske till och med brutal för jag är inte säker på om denna utveckling alltid är enbart på gott. Ibland måste saker mogna lite. Men i Ukraina hinner saker inte mogna. Pang på rödbetan!

Inga kommentarer: